SLAP BANNER 1 SLAP BANNER 2

Osmi sastanak SLAP koordinatora

Osmi po redu sastanak SLAP koordinatora održan je 24. i 25. septembra 2015. godine u hotelu „Srbija“ u Beogradu u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština i uz podršku Evropske unije, kroz program  EU Exchange 4  koji sprovodi SKGO.

U fokusu ovog sastanke je oblast zaštite životne sredine (poglavlje 27 u procesu pristupanja EU) , budući da se 60 odsto propisa iz ove oblasti primenjuje na lokalnom nivou. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine prikazali propremu infrastrukturnih projekata u oblasti zaštite životne sredine i korišćenje SLAPa kao bitnog izvora podataka o stanju spremnosti projekata.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samopurave prikazao je primer dobre prakse korišćenja SLAPa za potrebe predstavljanja podataka prema zahtevima donatora iz maja 2015. godine.

Predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture govorio je o značaju planiranja kapitalnih investicija na lokalnom nivou i uvezanosti sa prostornim planovima, dok je predstavnik Kancelarije za evropske integracije predstavio novosti u vezi sa Metodologijom za selekciju i proritizaciju infrastrukutrnih projekata i pozvao SLAP koordiantora da redovno unose i ažuriraju podatke o projektima, s obizrom da je SLAP jedan od osnovnih izvora podataka za sektorska ministarstva da predlažu projekte za IPA 2 programiranje.

SLAP koordiantori su, radom u radnim grupama, dali komentare na SLAP SWOT analizu, a SLAP koordiantori iz Ivanjice i Požarevca su prikazali primere koriošćenja podataka za potrebe planiranja budžeta svojih lokalnih samouprava. Zaključak da SLAP može biti korišćen kao izvor podataka za lokalne akcione planove, planove kapitalnih investicija, programski budžet, jer je u svim ovim slučajevima, izvor podataka isti, a to je projektna i planska dokumentacija iz koje se podaci unose u SLAP, takođe.

Agenda

Prezentacije (zip)